TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

Вземи в gLOG
27 Септември 11, 21:55
Българският софтуерен бранш продължава да расте и през 2010 г.

Българският софтуерен бранш отчита 5.3% ръст през 2010 г., в сравнение с предходната година, сочат данните от третото годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия”. То беше представено от Българската Асоциация на софтуерните компании БАСКОМ на пресконференция днес в БТА. Барометърът включва статистическа информация за развитието на българския софтуерен бранш през отминалата година, както и прогнози за 2011 г. Той е осъществен в периода март – май 2011 г., от GOPA Consultants, Германия, по поръчка и с активното участие на БАСКОМ. В изследването участват 38 фирми – членки на БАСКОМ и Българската Уеб Асоциация.

Продажбите на фирмите, включени в проучването, нарастват общо с 8% между 2008 г. и 2010 г. През 2010 г. ръстът е 5.3% на годишна база, а през 2009 г. същият показател е 2.6 процента. Обемът на продажбите на фирмите, участващи в проучването е 163,313 млн. лева. За сравнение по данни на Националния статистически институт продажбите на всички софтуерни фирми у нас са 428,809 млн. лева. Броят на служителите във фирмите – участнички в проучването е 2 489, а този в софтуерните фирми според НСИ е 7955. Фирмите, участващи в Барометъра представляват 38% от бранша, според обема на продажбите и 31% според броя на работните места, което означава, че изследването обхваща около 1/3 от софтуерната индустрия в България.

„Стабилният ръст, който отчитат българските софтуерни фирми, както и фактът, че 50% от продажбите се реализират в чужбина, показват, че секторът отдавна е навлязал в своя период на зрялост и има потенциала да бъде един от сериозните двигатели на българската икономика“ - заяви Георги Брашнаров, председател на Управителния съвет на БАСКОМ и добави, че браншът отчита ръст и в нивото на заплатите.

74% от участниците в запитването са с преобладаваща българска собственост, 13% се контролират извън България и също толкова (13%) работят само за компанията – майка. Сред другите важни изводи е, че делът на износа се запазва, като 50% от всички продажби на фирмите, участвали в Барометъра, са реализирани в чужбина. Разпределението между реализираните продажби в България и в чужбина е стабилно през годините. От важно значение е също, че износът на продукти с висока добавена стойност като дял от общия износ нараства от 25% за 2008 г. до 28% през 2010 г. Около 60% от износа е в Европа, а около 35% - в Северна Америка.

Според новото издание на барометъра, броят на служителите в българските софтуерни фирми остава непроменен от 2009 г. до 2010 г. Заплатите в бранша нарастват с 2.3% през 2010 г., в сравнение с предходната година. Същият ръст през 2009 г. е бил 5.9 процента. Това означава, че средната заплата в сектора през периода 2008-2010 г. се е увеличила с 8.1 процента.

Като цяло позитивни са очакванията на участниците в анкетата за развитието на бизнеса им през 2011 г. 81% от компаниите очакват ръст в цялостните продажби за 2011 г., а според 54%, този ръст ще е до 15%. 70% от участниците очакват ръст в броя на служителите, а според 87% от компаниите ще се увеличат и заплатите на ИТ специалистите. Нито една компания не прогнозира намаляване на заплатите. Според резултатите от Барометъра, факторите, които ще окажат най-голямо влияние на софтуерния сектор, са икономическата ситуация – както у нас, така и по света, и пазарът на човешки ресурси.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.088