TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

Вземи в gLOG
22 Март 11, 16:52
Корейски експерти представиха опита си в сферата на електронното управление у нас
Водещи корейски експерти дискутираха с представители на българското правителство и академична общност успешните практики в областта на електронното управление. Това стана на Конференцията на български и корейски специалисти в сферата на електронното правителство, която се проведе на 11 март 2011 г. в х. Шератон, София. Сред официалните гости на събитието бяха проф. д.и.н. Иван Илчев - ректор на Софийски университет „Св Климент Охридски“, Н.Пр. Чън Би-Хо - посланик на Република Корея в България и Първан Русинов - заместник министър на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Модератор на събитието бе Генералният директор на Българо - Корейския Център за IT Кооперация - проф д.м.н. Недю Попиванов.
 
В рамките на конференцията беше представен преглед на състоянието на българското електронно правителство, включително идентифицираните вече проблеми. Бяха дискутирани също и инструменти за оценяване на електронното правителство, базирани на най-успешните практики от Република Корея и Европейския съюз. ITCC запозна присъстващите с досегашните практики за подпомагане на усилията на електронното правителство в България. В рамките на дискусията беше споделен ценен опит и бяха установени общи практики, а българските представители намериха нови методи на работа в сферата на електронното управление.
 
„Тази инициатива може да има сериозен принос за подпомагане развитието на електронното управление у нас, което е един от приоритетите на правителството. Както видяхме при електронното преброяване българските граждани имат нагласа да ползват електронни услуги. Над 50 % от българските домакинства подадоха информацията електронно. Това означава, че при развитието на удобно и достъпно електронно управление гражданите ще могат да разберат мащаба на ползите за тях и да променят начина си на комуникация с администрацията“ - заяви по време на откриването заместник – министър Първан Русинов.
 
Н.Пр. Чън Би-хо - посланик на Република Корея отбеляза следното: „През 2010 Европейската Комисия прие Европейска стратегия за дигитална икономика на Европа до 2020. Това означава, че държавите трябва да разработят услуги в областта на електронното управление от най-различен вид. През февруари 2011 г. Българското правителство прие пет годишна Стратегия за въвеждане на електронно управление в България. Корея има голям опит в тази област, който води до големи облекчения за гражданите и спестява техните пари и време.”
 
Проф. д.и.н. Иван Илчев благодари на корейските представители за работата по съвместния Център. Във връзка със създаването на електронно правителство той подчерта, че Софийският университет "Св. Климент Охридски" е готов да бъде опитно поле за въвеждане на електронното управление, тъй като това, което не върви в управлението на Университета, не върви и в управлението на държавата.
 
Координаторът на Българо-Корейския Център за IT Координация от корейска страна Jaehong Yoon представи корейските перспективи в областта, както и кратко резюме на четирите мащабни проекта, които се предвижда да бъдат осъществени от ITCC през тази година. Първият е в областта на семантичните мрежови технологии, които дават възможност за пълноценен и гъвкав достъп до съдържанието на структурирана информация за всякакви приложения, независимо от платформа и език на програмиране, ориентирани към потребители с различни потребности. Развитието в тази област е на високо ниво и в двете страни. Вторият проект се отнася до разработване на технологична рамка за електронни услуги по подобие на рамката за електронно правителство в Корея, като на негова основа се подготвят и пилотни проекти в различни области. Третият проект е за проучване и анализ на добрите практики в сферата на електронното правителство, а четвъртият - за анализ на статута и тенденциите за иновациите в IТ сферата.
 
В кратка мултимедийна презентация, Валери Борисов - директор на Дирекцията за е-управление в  МТИТС, разгледа ролята на Министерството в развитието на Електронното правителство в България.  Във втората част  представители на СУ и бизнеса  резюмираха резултатите от първите три ITCC проекта, по които вече се работи, а именно - анализ на текущата ситуация в България, подготовка на KPI и създаване на Пътната карта за работата на Българо-Корейския Център за IT Кооперация за 2011 и 2012 година.
 
Корейските експерти, представители на Националната Агенция за Информационно общество, на бизнеса (Samsung и Posco) и на Университетите, се спряха върху Публично-частното партньорство и стандартизираната рамка за Електронното правителство, семантичните уеб технологии и тяхната употреба в eGov и Унифицираната Общинска eGov система, която се използва от всички корейски общини и включва всички съответни бизнес функции. Форумът беше своеобразна дискусия, в която български и корейски експерти обмениха опит в сферата на ИТ сектора, бяха установени някои общи практики и двете страни демонстрираха желание и усилия в посока - намиране на нови методи на работа в сектора. В центъра на дискусията бяха инструментът за оценяване на електронното правителство, базиран на най-успешните практики от Корея и Европейския съюз, политическата и правната рамка, технологичната инфраструктура, организацията и координацията, трудностите, препоръките, добрите практики, както на Република Корея, така и в страните от ЕС.
 
Българските експерти се интересуваха от опита на своите колеги в стандартизацията, технологичната платформа, сигурността, идентификацията, законодателството, финансирането, приемствеността, координацията, социалните и икономическите ефекти, публичността, стратегиите и други практически въпроси в работата на електронното управление. От своя страна корейските представители се съсредоточиха върху текущата ситуация в България - правната рамка на България и Европейския съюз, използването на публични данни, издаването на граждански документи, както на национално , така и на общинско ниво, данъците и таксите и в частност, управлението на университетските дела и документация.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
Няма мнения, вашето ще бъде първото.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1252