TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

06 Октомври 10, 17:11
Българският софтуерен бранш отчита ръст в броя на работните места през 2009 г.
Българската Асоциация на софтуерните компании представи второто си годишно изследване "Барометър на българската ИТ индустрия"

Софтуерните фирми в България отчитат ръст в броя на работните места с 8% през 2009 г., въпреки трудните икономически условия, сочи второто детайлно изследване на състоянието на ИТ сектора "Барометър на българската ИТ индустрия", проведено от Българска Асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ. Проучването беше представено на пресконференция днес, от 10.00 ч. в Прес клуба на БТА. Софтуерната индустрия затвърждава позициите си на една от малкото български индустрии с висока добавена стойност и конурентноспособност в световен мащаб, осигуряваща изключителни възможности за професионална реализация и развитие на хората, работещи в нея.

Запазва се делът на износа от общите продажби на софтуерни продукти на около 50%, като се увеличава със 7% делът на експорта на продукти с висока добавена стойност, става ясно още от изследването. През отминалата година компаниите, участвали в проучването, са отчели приходи средно по 1.74 милиона лева (средно на фирма), като за сравнение през 2008 г. същият показател е бил 2.4 милиона лева. Общо за бранша нетните приходи от продажби през 2009 г. са намаляли с 27%, в сравнение с 2008 г. Нетната печалба през 2009 г. е спаднала с 46% в сравнение с предишната година и възлиза средно на 0.14 милиона лева.

Проучването е проведено онлайн сред общо 57 компании - членове на БАСКОМ и на Българската Уеб Асоциация, която е партньор в проекта. То е осъществено през периода януари - април 2010 г., в сътрудничество с GOPA Germany. Сред фирмите, участвали в изследването, преобладават значително разработчиците на софтуерни продукти и тези предлагащи софтуерни услуги.

Делът на износа се запазва

Анализът на данните от проучването показва, че тенденцията за промяна в профила на предлаганите продукти и услуги на чуждите пазари се запазва в посока към предлагане на решения и услуги с висока добавена стойност, в сравнение с традиционния аутсорсинг. Около 50% от продажбите на софтуерните фирми у нас са от износ, като този показател се запазва почти без изменения, в сравнение с предходните две години. Водещата експортна дестинация си остава Европа със 74% от поръчките, като за сравнение през 2008 г. този показател е бил 75 процента. На второ място е Северна Америка с 26% (24% през 2008 г.), а делът на останалите региони е пренебрежимо малък. Софтуерните услуги са 58% от целия износ, а делът на продадените извън България софтурните продукти е 27 процента. При продажбите у нас софтуерните услуги държат 68% (53% през 2008 г.), а софтуерните продукти – 33 процента от пазара. Анализът на хоризонталното разпределение показва, че най-продавани са аутсорсинг решенията, следвани от услугите в сферата на уеб дизайна и уеб разработките, ИТ консултациите, оптимизацията на бизнес процесите и др.

Ръст в наемането на софтуерни специалисти

През 2009 г. компаниите, участвали в проучването, са увеличили броя на служителите си с 8%, което показва заангажираността на софтуерните предприемачи към специалистите, работещи в техните фирми. Най-голям сред служителите си остава броят на софтуерните разработчици, следвани от специалистите по качество и служителите по поддръжка.

Очаквания за 2010 г.

Повечето представители на бранша имат умерени очаквания за неговото възстановяване през 2010 г., като близо 70 % от запитаните очакват застой или бавно възстановяване. Радващо е, че според 47% от участниците, броят на служителите през тази година ще се увеличи с 10 процента. Други 20% от запитаните пък очакват този показател да остане същият.

Какво ще е външното влияние върху сектора

Близо половината от запитаните очакват държавната политика да не окаже влияние върху техния бизнес, докато 36.7% смятат, че тя ще има влияние, но то ще е по-скоро отрицателно. Според 51.7% от участниците, глобалната икономическа ситуация ще продължи да оказва негативно влияние, докато 48.3% смятат, че такова ще има националната икономическа ситуация.

Какво предстои в сферата на образованието

Българската софтуерна индустрия, представяна от БАСКОМ:

• има една от най-високите добавени стойности и експортен потенциал;

• осигурява смислено професионално и личностно развитие на младите хора;

• осигурява качествен живот на семействата им, без да напускат България.

За разлика от много други сектори, българската софтуерна индустрия не се моли за изключения – по-ниски данъци, протекции, целеви инвестиции или друго. Ние изискваме неща, от които цялото общество има нужда:

1. смислени ИТ инвестиции, прилагани професионално и по приемливи за всички правила за осигуряване на по-добро държавно управление;

2. работещи механизми за насърчаване на иновациите и придобиване на способности за създаване на нови пазари и реализация в глобален мащаб;

3. фундаментални подобрения на образователната система – не само на университетско и професионално ниво, а започвайки от предучилищното образование – качествено ново ниво на учене и формиране на личности в основните и средни училища. Само така ще можем да придобием и университетско образование на световно ниво.

БАСКОМ води непрекъснат диалог със своите членове и други представители на индустриите на знанието, за да дефинира до една година изисквания към образователната система – в целия спектър на учене през цели живот. Нека тези изисквания се съпоставят с други гледни точки, с други обществени интереси и да послужат за планиране и осъществяване на наистина стратегическа промяна на образованието в България.

Като първа реална стъпка и за да отговори на нуждите от висококвалифицирани специалисти в софтуерното инженерство, ЕСИ Център България, в който БАСКОМ е съучредител, стартира пилотна система от курсове и подготовка на магистърска програма "Управление на софтуерното инженерство и информационните технологии (ИТ)" SEMP. Програмата е ориентиранa към нуждите на индустрията и се изпълнява в партньорство с Института по Софтуерно Инженерство в Университета Карнеги Мелон, БАСКОМ,  ИКТ Клъстер, и български университети, с подкрепата на Американската агенция за международно развитие и Фондация "Америка за България".

Целта на SEMP е да осигури съвременно съдържание по управление на процеса по разработването на софтуер и ИТ услуги. Съдържанието и структурата на серията от курсове ще бъдат разработени и адаптирани в сътрудничество с Института за софтуерно инженерство на Университета "Карнеги Мелон", САЩ (Software Engineering Institute - Carnegie Mellon University, USA) – лидер в областта на компютърните науки и инженерство и създател на стандартите за качество на ИТ индустрията (CMMI  - Capability Maturity Model Integration). Програмата предвижда и "обучение на обучители" (train-the-trainer) – квалификация на български преподаватели, водещи професори и асистенти, под ръководството на специалисти от САЩ.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
Няма мнения, вашето ще бъде първото.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1037