TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

Вземи в gLOG
12 Септември 10, 10:41
Нов доклад разглежда интеграцията между системите за управление на бизнеса от клас ERP и стандарта за качество ISO 9001

Излезе първият научен доклад, който разглежда хитовата проблематика в момента за интеграцията между ERP (Enterprise Resource Planning) системите и стандарта за качество ISO 9001. Документът се нарича "Интеграция между системата за управление на бизнеса от клас ERP и стандарта за качество ISO 9001 във фирма от сферата на услугите" и е дело на ас. Наталия Футекова от УНСС и ст. ас. Даниела Григорова също от УНСС. Данните за доклада са събрани с подкрепата на българската софтуерна компания Алое Ко, която е създател на ERP системата EnterpriseOne. Целта на материала е да проследи връзката между системите от клас ERP и внедряването на системите за управление на качеството и по-специално - къде може ERP системите да спомогнат в този процес. Докладът е изцяло съобразен с променящите се изисквания на бизнеса и следва американската теория за вградените в ERP системите методологии.

 

"Целта на документа е да представи развитието на системите за управление на бизнеса и техните предимства, да обясни какво е качество, стандарт, ISO, система за управление на качеството и какво въвежда новия стандарт ISO 9001:2008. Фокусът на доклада е върху важността от интегрирането на ЕRP и ISO системите за всяка фирма" - посочва Наталия Футекова, съавтор на доклада и управляващ съдружник на Алое Ко.

 

Тъй като ISO 9001:2008 е предвиден като общ стандарт за всички организации, независимо от техния вид, големина и предоставяни продукти, той задължително изисква документирането на шест процедури: 1. Управление на документите; 2. Управление на записите; 3. Вътрешни одити; 4. Управление на несъответстващи продукти; 5. Коригиращи  действия; и 6. Превантивни действия. От друга страна всяка система за управление на бизнеса (ERP) позволява да се води документация, която автоматично да насочва служителите към реда и последователността на документите необходими за поддържане на съответния стандарт. Документите, които придружават продукцията по ISO 9001 до четвъртата задължителна процедура се генерират автоматично от ERP системата. По останалите две процедури – "Коригиращи действия" и "Превантивни действия", ERP системата не може да бъде полезна. Тези две процедури зависят изцяло от решенията на управляващите в дадена организация. Възможно е обаче, чрез специфични доработки резултатите от тези процедури да се заложат в ERP системата на дадена фирма.

 

В заключение докладът дава основните предимства при едновременното внедряване на двете системи, сред които са бързо и навременно генериране на документи, необходими за поддържане на системите за управление на качеството по ISO; разширени възможности за контрол и подобряване на качеството; съвместимост и припокриване на електронния документооборот с този на системите за управление на качеството; постигане на максимална проследимост, контрол и отчетност на всички нива в една компания; запазване на всички версии на документите, които се отчитат и създават в ERP системата; както и цялостно повишаване конкурентоспособността на бизнеса.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5994