TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

Вземи в gLOG
29 Юни 10, 09:35
Онлайн дискусия ще разисква собствеността върху домейните

На 29 юни, от 11.00 ч., на сайта http://chat.idg.bg/ ще се проведе онлайн дискусия на тема "Домейните като собственост – права и отговорности". Събитието е първото по рода си у нас, което ще се фокусира върху всички юридически въпроси и други аспекти, свързани с притежанието на един все по-ценен ограничен ресурс, какъвто са интернет домейните. То ще се проведе с подкрепата на хостинг компания СуперХостинг.БГ, а гости ще бъдат Методи Дреновски и Любомир Русанов, управители на СуперХостинг.БГ, адвокат Николай Кискинов, генерален секретар на Българската асоциация за електронна търговия, Вера Пейкова, технически директор в Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън, както и Весела Кръстева, мениджър сътрудничество за България в EURid, европейския регистър на домейн имената ".eu".

 

"С развитието на Интернет бизнеса домейните постепенно се превръщат в ключов актив за все повече компании: онлайн магазини, интернет медии, развлекателни и портални сайтове, социални мрежи или фирми, развиващи офлайн дейност, но със силни представителни сайтове. Присъствието в Интернет вече е от голямо значение за тях и загубата на домейна може да се превърне в сериозен проблем с дългосрочни последици за бизнеса им. Същевременно е учудващо, колко много собственици и управители на фирми все още не са запознати с въпросите около собствеността на този ценен актив и често дори не знаят какво означава домейн. Представителните сайтове на много компании и публични личности все още са на домейни, които не са тяхна собственост. Всичко това създава предпоставки за спорове и съдебни искове в бъдеще и предполага необходимост от повишаване на информираността на гражданите у нас относно собствеността на домейните. Това е причината, поради която подкрепяме организираната от Ай Си Ти Медия дискусия. Убеден съм, че подобни инициативи са от огромно значение, както за нашите клиенти, така и по отношение развитието на Интернет бизнеса." - посочва Методи Дреновски.

 

Онлайн дискусията ще се опита да изясни за широката публика принципите в отношенията между основните участници в пазара на домейни: регистър, регистратор и регистрант, както и най-често срещаните проблеми, свързани с правилата и изпълняването им в хода на тези отношения. Освен това тя ще засегне и въпросите за правните аспекти в отношенията между страните, участващи в процеса по регистриране, поддържане и спиране или смяна на собственика на домейн; функциите и задълженията на регистъра, регистратора и регистранта; възможността за създаване на "защитен" домейн в различните области; кои са институциите, упълномощени да разрешават спорове, относно собствеността на домейн имена, каква е защитата на интелектуалната собственост при регистриране на домейн и др. В рамките на дискусията ще бъде представена и чуждата практика в правните отношения между страните, участващи в регистрирането и използването на домейни.

 

"Предстоящата дискусия е особено важна, защото в бизнес модела на електронната търговия домейнът представлява вратата на компанията за нейните клиенти и е основен неин актив. Съответно въпросите относно правата върху него са особено важни от практическа гледна точка." - убеден е адвокат Николай Кискинов.

 

Всички желаещи могат да се включат в онлайн дискусията безплатно, като се регистрират на адрес http://chat.idg.bg/, както и да зададат своите въпроси на участниците.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4848