TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

Вземи в gLOG
18 Февруари 10, 12:09
Защо колокацията в център за данни е по-доброто управленско решение?
Пет причини в подкрепа на избора на дейта център от най-високия четвърти клас

Все повече компании по света се доверяват на центровете за данни и очакванията са през тази година колокацията на сървъри в такива комплекси да продължи да отбелязва ръст. Същевременно все по-голяма дял от клиентите на дейта центровете са малки и средни фирми, а средният брой на служителите на фирмите, избрали това решение за съхранение на своите данни, намалява. Колокацията представлява наемане на площ за позициониране на сървърни шкафове и оборудване в специализирано помещение, наречено център за данни, което покрива множество стандарти за сигурност, надеждност и оперативност.

 

"Очаква се в бъдеще да станем свидели на нови регулации, които ще наложат колокацията в някои браншове като метод, гарантиращ непрекъсваемост на бизнес процесите, оптимизация на разходите и ресурсите, и не на последно място - опазващ околната среда. Нашето проучване обаче показва, че не това са основните причини за избора на компаниите днес. Техните мениджъри са привлечени от много по-високата надеждност и сигурност при изнасянето на фирмените данни в специализиран център и то – при много по-изгодна цена", обяснява Росен Маринов, изпълнителен директор на Датикум, единствения български център за данни от най-високия четвърти клас.

 

Според Маринов, съществуват пет основни причини, подтикващи компаниите, а и много държавни учреждения по света да изберат колокацията в център за данни. Това са много по-ниските цялостни разходи, постигането на висока надеждност (99.999999%), покриването на най-високите световни стандарти за сигурност, по-лесното управление на растежа и инфраструктурата, както и премахването на финансовите, нормативни и други видове рискове за бизнеса.

 

Нулеви капиталови и по-ниски оперативни разходи

 

Ако вземем за пример една държавна или частна организация, която се нуждае от подобно съоръжение с капацитет от 2 до 10 сървърни шкафа, ще открием, че необходимият разход за изграждането му по всички правила (с двоен под, UPS, PSU, климатизация, пароовлажняване, пожарогасене, системи за сигурност, заземление, мрежова инфраструктура, окабеляване, генератор, камери и ИТ оборудване) ще е в размер на стотици хиляди евро, дори и да бъде лишено от половината системи. Ако организацията избере решение за колокация, този разход на практика липсва. Със същата сума тя е в състояние да плаща наем на център за данни в продължение на 20-25 години.

 

"Това означава, че изграждането на собствено съоръжение е икономически нецелесъобразно дори само по този показател. И това би било вярно дори да допуснем, че организацията, изградила собствено съоръжение, ще има нулев месечен оперативен разход за неговото поддържане, което на практика е невъзможно", посочва Росен Маринов. "От друга страна, само оперативните месечни разходи като системна администрация, административно обслужване, човешки ресурси, know-how, управление, охрана, специализирано почистване, мониторинг, външна поддръжка на основните системи, резервирана свързаност и интернет надвишават в пъти наемната цена." Според мениджъра, изчисленията показват, че една организация може да обоснове икономически изграждането на собствено съоръжение, ако се нуждае от най-малко 40 сървърни шкафа. "Това е така, защото всички клиенти на центъра за данни на практика споделят помежду си разходите, като постигат най-високата възможна надеждност и сигурност при най-нисък месечен разход и нулева инвестиция", добавя ръководителят на Датикум.

 

Висока надеждност

 

Организациите избрали да колокират оборудването си в център за данни от висок клас, постигат висока надеждност на предоставените услуги и сигурност на информационните системи. При опит за постигане на тази надеждност и сигурност в собствена среда, отговаряйки на по-малките нужди на една отделна компания, ще се генерират първо нецелесъобразни капиталови разходи и второ - постоянни оперативни разходи. Освен това резервирането на електрическата свързаност, информационната свързаност, защитата от бедствия и аварии, покриването на световните стандарти за сигурност ще ги постави пред ограничен географски избор за място на съоръжението. "Изграждането на подобно съоръжение изисква специфично know-how, богат IT управленски опит, дълга скамейка от експерти в областта на необходимите системи", обяснява Маринов и добавя, че освен това времето за изграждане на подобно съоръжение варира от 4 до 18 месеца, в зависимост от класа, докато избирайки колокацията като решение, компаниите могат да се възползват от нейните предимства веднага.

 

Покриване на най-високите стандарти за сигурност

 

Центровете за данни се одитират от редица институции и организации с цел гарантиране на високото ниво на сигурност. Поради големия си размер този тип комплекси инвестират в най-модерните и скъпи системи за информационна сигурност, разполагат със системи за контрол на достъпа, видеонаблюдение, блиндирани стени и врати, Фарадеев кафез, денонощна въоръжена охрана и др. Компаниите и държавните учреждения, избрали метода на колокацията, на практика получават на готово всички тези екстри, срещу нисък месечен наем.

 

Лесно управление на растежа и инфраструктурата

 

Решенията за изнасянето на услуги, неспецифични за дейността на организацията извън нея и поверяването им на специализирани в областта доставчици, отдавна са доказали своята ефективност и целесъобразност. В случая се гарантира успешното управление на растеж, криза, нови проекти. Скъп експертен персонал се използва при нужда и в размер точно колкото е необходим, без да се изпитват затруднения при наемането, задържане и управление на този дефицитен ресурс. Решават се проблемите с евентуално преместване на офисите на компанията, разкриване на нови офиси и обекти, закриването на такива, увеличението или намалянето на бизнеса и операциите й. При такива случаи информационните системи на организацията не прекъсват своята работа в нито един момент. Спестяват се и големите разходи за преместване на самите съоръжения или тяхното изграждане. При свиване на обема операции в организацията, лесно се свива и наетият от центъра за данни ресурс, както и съответния разход за него. При разширяването на дейността също толкова лесно се добавят нови информационни ресурси. При това компаниите в нито един момент не се оказват с налично оборудване, което не използват, но за което вече са платили значителни суми.

 

Елиминиране на рисковете

 

При колокацията в център за данни не съществуват финансов и лихвен риск, поради липсата на капиталови разходи. Не съществува и риск от наличие и заплащане на високо-квалифицирана работна ръка, както и такъв от зависимост от персонала. Риск при управлението на растежа също няма. В случай че не се избере колокация, съществува нормативен риск, поради очакваните тенденции много организации да бъдат законово регулирани да направят това. "В момента организациите във финансовия сектор, доставчиците на комунални и социални значими услуги, както и много други са задължени за използват центрове за данни и резервни такива, а очакванията са за засилване на този тип регулации, поради изискванията за гарантиране на надеждност, както и поради световните и европейски политики за опазване на околната среда", добавя Росен Маринов.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
Няма мнения, вашето ще бъде първото.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1127