TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

Вземи в gLOG
10 Февруари 10, 14:44
Софтуерната компания Онтотекст получи награда Питагор
Призът е за фирма, най-успешно усвоила нови научни разработки или предоставила специализирани научни услуги в полза на обществото

Българската софтуерна компания Онтотекст, която е част от Сирма Груп, получи престижната награда за наука Питагор за 2010 г. за "фирма, най-успешно усвоила нови научни разработки или предоставила специализирани научни услуги в полза на обществото". Отличията се дават от Министерство на образованието, младежта и науката в единадесет категории на учени и научни колективи, допринесли най-много за развитието на определена наука в България. Призовете са ежегодни и водят началото си от 2003 г.

 

"Това е признание за всички в Онтотекст, за упорството ни да докажем, че малка българска софтуерна фирма, може да участва в научни разработки на най-високо световно ниво, да ги реализира в софтуерни продукти и успешно да конкурира водещите софтуерни компании в света", заяви Атанас Киряков, ръководител на Онтотекст.

 

Онтотекст е глобален лидер в сферата на семантичните технологии. Нейните продукти се използват от най-големите фармацевтични и телекомуникационни фирми, както и от много други организации по целия свят, за проекти, в които утвърдените технологии за интеграция и анализ на данни не са достатъчно ефективни. При получаването на наградата Питагор, Киряков изрази убеждението си, че за възникването и успешното развитие на Онтотекст, като иновативна компания с активна изследователска дейност, огромен принос имат Здравко Петров и много други преподаватели от Софийска Математическа Гимназия, Кирил Симов и Галя Ангелова от Лабораторията за Лингвистично Моделиране към Българската академия на науките, както и партньорите и колегите им от Сирма Груп.

 

"Не са много софтуерните фирми, които биха погледнали сериозно на предложение за създаване на NLP lab и които могат да развиват в продължение на години лаборатория на Сирма за разработка на софтуер и изследвания свързани с представяне на знания (KR) и компютърна лингвистика (CL/NLP). Иска се кураж, за да го направи една малка на фона на ИТ гигантите фирма в България", добави Атанас Киряков.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
Няма мнения, вашето ще бъде първото.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1072