TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

Вземи в gLOG
30 Декември 09, 10:38
Хакери разбиха защитата на GSM връзките
Използваният от операторите криптиращ алгоритъм е с 64-битова дължина на ключа и не е променян от 20 години

Темата за сигурността на мобилните комуникации отново е в центъра на вниманието, след като германският компютърен инженер Карстен Нол успя да разбие защитата на разговорите в стандартна GSM мрежа.

Оказва се, че мобилните оператори все още разчитат на 64-битов криптиращ алгоритъм, наложен през далечната 1988 година. Въпросният алгоритъм, който преди 21 години е изглеждал абсолютно непробиваем, днес вече не е сериозно препятствие пред мощните съвременни компютри.

Карстен Нол и група негови приятели са успели да разбият кода по най-елементарния възможен начин – чрез метода brute force. Прилагането на „груба сила” при за отгатване на пароли и кодове се изразява в просто налучкване на нужния стринг. Когато това се прави от хора, шансът да налучкат вярната паролата измежду огромния брой възможни комбинации е пренебрежимо малък. Когато обаче операцията се провежда от компютър, който може да изпробва десетки или стотици хиляди варианти в секунда, везните се накланят в друга посока.

Любопитното в случая е, че GSM Association се опитва да наложи 128-битово криптиране на GSM връзката от 2007 година насам, но мобилните оператори не бързат да преминат към него. Необходимостта от извършване на промени в използваното от операторите оборудване, примесена с доза най-обикновено безхаберие, доведоха до днешната ситуация.

След като Карстен Нол пусна в интернет своето „откритие”, GSM Association предложи светкавичен изход от положението, като посъветва операторите да модифицират използвания досега код, за да заздравят компрометираната сигурност на своите мрежи. Това обаче е краткосрочно решение на проблема – докато в GSM мрежите се използва 64-битов криптиращ алгоритъм, нищо не пречи на който и да е хакер или ентусиаст да повтори извършеното от Карстен Нол и да открие модифицирания ключ. Нещо повече – с всеки изминал ден и с всяко следващо поколение компютърни изчислителни системи това ще става все по-лесно и бързо.
 

Още по темата: http://www.pixelmedia.bg/news/index.pcgi?material_id=51940
Източник: PixelMedia.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.2847