TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

Вземи в gLOG
21 Декември 09, 14:53
Центърът за данни Датикум внедри free cooling система за охлаждане
Решението е енергоефективно и е първото по рода си на Балканския полуостров

Българският център за данни Датикум (http://daticum.bg/) внедри нова охладителна система, която работи чрез иновативната технология free cooling, отличаваща се с висока енергийна ефективност. Датикум е първият дейта център в региона, който използва околната среда за охлаждане. Внедряването на инсталацията е започнало през октомври и е завършило успешно преди две седмици.

 

"Нашият стремеж е да развиваме център за данни Датикум съобразно най-новите тенденции в сферата на енергийната ефективност и отговорното отношение към околната среда. Новата free cooling система е част от цялостната политика на компанията ни и се радваме, че след като станахме първия български център за данни, покриващ изискванията на Ниво 4 на TIA, сме и първия център в региона, в който работи иновативната технология за охлаждане", посочва Росен Маринов, изпълнителен директор на Датикум.

 

Новата система използва флуид, който преминава от центъра към външното пространство и се охлажда от околната среда, след което се връща обратно. Така се използват естествените предимства на климата в България, който се характеризира с голям брой дни в годината с ниски температури. Официално проучване сочи, че в 70% от времето в годината външната температура е достатъчно ниска, за да се използва за охлаждане, чрез free-cooling система. През зимните часове тази технология се използва на 100 процента, а през останалото време центърът работи на смесен режим.

 

"Инвестициите и усилията в управлението на подобни енергийно ефективни проекти са по-големи, но често мениджмънтът на компаниите, стремейки се към бързо увеличаване на печалбите си, подценява предимствата им. Гигантите в бизнеса на телекомуникациите често сменят собствеността си или се подготвят за такава смяна, което заставя управляващите да не правят големи инвестиции с дълъг срок на възвръщаемост, каквито са проектите от този тип. В резултат цялото общество плаща по-скъпи услуги. Горд съм, че имам честта да управлявам Датикум и да взимам отговорни решения в полза на клиентите ни, околната среда и обществото", добави Маринов.

 

На практика новата технология решава ключов проблем във функционирането на всеки център за данни – високото енергопотребление на климатичната система, която е най-сериозният консуматор в комплексите от този тип. Същевременно тя е от критично значение, тъй като сървърните системи генерират огромно количество топлина. Free cooling технологията включва няколко различни метода за намаляване на разходите за енергопотребление – освен, че консумира по-малко ток, тя минимизира работата на паро – овлажнителите, елиминира екстремумите и постига лесен контрол на константна температура. Обединени, всички тези фактори водят до значително намаляване на енергопотреблението на центъра и съответно по-малко генерирани вредни емисии в атмосферата.

 

"Според проучване по заявка на Конгреса на САЩ, направено през август 2007 година центровете за данни потребяват 1,5% от произвежданата ел. енергия, което е много повече от всички телевизори например. През 2011 г. се прогнозира делът да достигне колосалните 3%. С оптимизации в центровете за данни и консолидация на оборудването на бизнеса в такива центрове, само на територията на САЩ могат да се редуцират 47 милиона тона CO2 годишно и американската икономика да пести по 5.1 милиарда долара годишно. Именно, поради този факт част от дейта центровете инвестират, за да бъдат "green". Датикум е вече част от семейството на Green Data Centers. Цялото население на земята е заплашено от безотговорното отношение на бизнеса към околната среда и проблема с глобалното затопляне. Именно бизнесът е клиент на центовете за данни и Датикум е вече готов да посрещне всеки отговорен към околната среда и бизнеса си мениджър", сподели Росен Маринов.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
Няма мнения, вашето ще бъде първото.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1196