TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

16 Декември 09, 18:03
Суперкомпютър разкрива тайните на Вселената
Националният Университет на Тайван използва технологии на NVIDIA, за да постигне впечатляващи резултати при изчисленията на елементарни частици за 1% от цената и 10% от енергопотреблението, необходимо при използването на суперкомпютър BlueGene/L

Екип от разработчици в Националния Университет на Тайван постига огромен напредък в резултатите при изследването на ранната еволюция на Вселената с помощта на паралелни изчислителни процесори NVIDIA Tesla, които осигуряват изчислителната мощ на IBM BlueGene/L, но само за 1% от неговата цена и едва 10% от енергопотреблението на суперкомпютъра.

Екипът, воден от Тинг-Уай Чиу, професор по физика и помощник директор на Центъра за квантова наука и инженерство, изучава взаимодействието между елементарните частици, за да научи повече за зараждането на Вселената - нещо, което изисква огромна изчислителна мощ.

Университета използва в работата си първият GPU-базиран суперкомпютър в Тайван - клъстер от 128 графични изчислителни процесора, намиращ се в Центъра за квантова наука и инженерство, който е базиран на 16 NVIDIA Tesla S1070 1U системи и 64 Tesla C1060 процесора. Системата играе ключова роля в огромните предизвикателства при извършване на изчисления за квантова физика, вариращи от взаимодействието на субатомно ниво до силно свързани електрони във физиката на кондензираната материя, та чак до космологията на астрономическо ниво.

“Радостни сме от факта, че нашият GPU-базиран клъстер надминава по производителност много от конвенционалните суперкомпютри по отношение цена и енергопотребление”, заяви Чиу. “С помощта на нашия GPU-базиран суперкомпютър ние осигуряваме 15 терафлопа изчислителна мощ на цена от 200 хиляди американски долара, което е едва около 1% от стойността на конвенционален суперкомпютър като IBM BlueGene/L.”
 

Още по темата: http://www.pixelmedia.bg/news/index.pcgi?material_id=51917
Източник: PixelMedia.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9439