TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
TechCompanies.dir.bg - новини за водещите ИТ компании

 
Рейтинг: 3.00
(2838)
Новини
Кратки
Apple
Microsoft
HP
Cisco Systems
Oracle
SAP
IBM
Intel
Xerox
Logitech
QlikTech
Barracuda Networks
AVG
Panda Security
Datecs
ESRI Bulgaria
Nemetschek
Сирма Груп
Daticum
DAVID Holding
Мусала Софт
Fadata
ТехноЛогика
S&T
Алое Ко
Balkan Services
LLP Sofia
Intelligent Systems Bulgaria
IBS Bulgaria
Team VISION
NET IS
TeleLink
eFellows
Nexcom
D-Link
Spectrum Net
Спиди Нет
Макс Телеком
Евроком
Трансат
Нетинфо
ePay.bg
Mobio.bg
Mirchev Ideas
СуперХостинг.БГ
Host.bg


Контакти

Новини / Водещите новини

Вземи в gLOG
02 Декември 09, 16:27
Xerox отбелязва 50 години от създаването на първата копирна машина в света
Вчера Xerox отбеляза петдесетата годишнина от създаването на своето най-значимо изобретение - първата копирна машина в света – Xerox 914.

Хорас Бекер, главен инженер на модела 914, помни времето, когато единственият начин за копиране на информация е бил чрез индиго. "Хората дори и не помисляха за размножаване на документи във времената, когато използваха печатни машини. Това беше революция, която улесни споделянето на документи и на съдържащата се в тях информация", казва Бекер.

Първата копирна машина е произведена в Рочестър, САЩ, от компанията Haliod, днес известна като Xerox. За първи път е представена от тогавашния президент на Haloid, Джо Уилсън по време на търговско изложение в Ню Йорк през 1959 г. В самото начало устройството се ползва под наем от различни фирми. Размерът на първоначалния наем е бил $95 на месец. "Причината да започнем с отдаване под наем, трябва да призная, е, че не възлагахме сериозни надежди за развитието на този пазар", казва Бекер.

Скоро след това машината влиза в продажба. Мащабна рекламна кампания разгласява пускането й на пазара. Броят на поръчките светкавично достига 10 000, четири от които са за Белия Дом. Само за десет години от излизането на Xerox 914 на пазара са продадени повече от 200 000 машини. И до ден днешен може да се види работещ Xerox 914 в музея Смитсониън.

"Това е началото на една индустрия, която днес е на стойност над 100 млрд. долара. Всъщност така започва и информационната революция", казва Стийв Хувър, вицепрезидент на звеното за софтуерни разработки в Xerox.

Xerox 914 поставя основите на това, което Xerox представлява днес. "Ние взехме фундаменталната технология, основана на откритието за ксерографията, и я направихме дигитална", допълва Хувър.

Моделът на легендарната копирна машина е наречен Xerox 914, защото  работи с хартия с размери до 9 на 14 инча (22,9 см на 35,6 см). В първата си версия машината прави по 7 копия в минута. Времето за излизане на първото копие е било 15 секунди. Xerox 914 е тежала 295 кг.

В края на тази година се навършват и 40 години от влизането на първите Xerox машини в България. През 1969 г. за първи път започва работа оторизиран сервиз на Xerox в страната. 


 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
Няма мнения, вашето ще бъде първото.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1216